Mathieu Fonteijn: Een onvergetelijke held uit Roermond
Mathieu Fonteijn, ook bekend als Mathias Andreas, was een moedige man die in Roermond woonde en een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Als lid van de Orde Dienst (OD) en later van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (N.B.S.), zou hij uiteindelijk zijn leven geven in de strijd voor de vrijheid van zijn medeburgers. In de vroege maanden van 1945, toen de oorlog zijn laatste fase inging, ontruimden de Duitsers vrijwel alle steden en dorpen aan de oostelijke Maasoever in de districten Venlo en Roermond. Voor de leden van de OD bood dit een kans om, in het geheim en op eigen houtje, bevrijd gebied te bereiken.
De Maas en de Roer vormden de frontlijn, waarbij de geallieerde troepen aan de overzijde stonden. Anno februari 1945 had Roermond nauwelijks een eigen knokploeg, waardoor de OD-ers hun verantwoordelijkheden op zich namen en als het ware de rol van gewapend verzet op zich namen. Toen Roermond op 1 maart 1945 werd bevrijd, was dat een dag van opluchting voor velen. De OD-mensen hadden de taak om puin te ruimen, landmijnen op te sporen en noodbruggen te bouwen. Helaas was deze dag ook tragisch voor Mathieu.
Diezelfde dag raakte hij zwaargewond toen hij in de Pollartstraat op een landmijn stapte die explodeerde. De 28-jarige Mathieu werd naar het Laurentiusziekenhuis gebracht, waar hij aan de gevolgen van zijn verwondingen overleed De weduwe van Mathieu Fonteijn deed haar verhaal bij de Oorlogsgravenstichting, waarin ze aangeeft dat haar man overleed ten gevolge van een mijnontploffing op de bevrijdingsdag.
Mathieu is begraven op de begraafplaats Kapel in ’t Zand te Roermond, een plek waar zijn nagedachtenis wordt geëerd. Zijn naam staat op de Erelijst 1940-1945 van de Staten-Generaal, een testament van zijn opoffering en de heldendaden die hij verrichtte in de strijd voor de vrijheid van Nederland. Mathieu Fonteijn is niet alleen een voorbeeld van de moedige mannen en vrouwen die vochten tegen de onderdrukking, maar zijn verhaal herinnert ons eraan dat de prijs voor vrijheid soms verwoestend hoog kan zijn.
Zijn nalatenschap leeft voort in de harten van de Roermondenaren en blijft een belangrijk onderdeel van de lokale geschiedenis. Herschrijven verhaal op basis van historische gegevens. Bron: Ontleend aan John Vaessen, ‘Dood, maar niet vergeten’. Graven en grafkelders op ‘den Aje Kirkhaof’ in Roermond (Roermond 2019).
Geschreven door: Sjra Clerkx
Deel uw herinnering aan een Roermondse icoon
Bezit u een herinnering aan een Roermondse bekende persoon waarvan u vindt dat deze een plaats verdient op Groeten uit Roermond? Zendt het ons toe middels het voorziene formulier. Wij zullen uw verhaal op deze website delen met allen die de banden met Roermond koesteren, zowel binnen als buiten de stadsgrenzen.