Het Leven van Henri Janssen en Zijn Familie
Henri Janssen, geboren in 1816, was een invloedrijke koopman in kolen en olie in het Nederland van de 19e eeuw. In 1847 trad hij in het huwelijk met Aldeghonda Stoffels, die in 1826 op de pittoreske hoeve de Donck in de Roermondse ‘Weerd’ was geboren.
Deze openhartige verbintenis markeerde het begin van een gezinsleven dat in 1862 werd uitgebreid met de geboorte van hun vierde kind, Henriëtte (Jet) Janssen, ook geboren op de Donck. Henriëtte zou later een belangrijke rol spelen in de dynastie van de familie Janssen. In 1902 huwde zij met Joseph Rutten, een Sittardse wijnhandelaar. Rutten, bekend om zijn ondernemerschap, liet de bestaande villa Casa Mia aan de Parklaan in Sittard ombouwen tot een kasteelachtige woning, die nog steeds bestaat.
Uit hun huwelijk werd in 1903 een dochter geboren: Hermine Louisa Rutten. Hermine zou later in het huwelijk treden met Michel Lallemand, een kapitein in het Belgische leger. Het leven van Joseph Rutten zou echter abrupt eindigen; hij overleed in 1910 in Luik. Joseph werd bijgezet in de familiegrafkelder Janssen-Stoffels op het Oude Kerkhof in Roermond. Zijn vroege dood betekende een emotionele ommekeer voor Henriëtte, die jarenlang een sterke steun had gevonden in haar echtgenoot. Enkele jaren na deze tragedie vond Henriëtte opnieuw de liefde. Ze ontmoette de uit Vallery (Frankrijk) afkomstige Géraud Anne Marie Louis Jules, graaf van Rochechouart. In 1920 hertrouwden zij, wat Henriëtte de titel van gravin opleverde.
Graaf Géraud kwam uit een prominente adellijke familie, en deze verbintenis opende nieuwe deur naar de Europese aristocratie. Henriëtte en haar tweede man verbleven dikwijls in de villa Casa Mia en reisden veel. Tijdens een vakantie in Chamonix in de jaren twintig ontmoetten ze koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Hun ontmoeting was niet alleen een sociale gelegenheid; het was ook een kans voor Henriëtte om als beschermvrouwe van de Sittardse Rode Kruis afdeling haar steun en betrokkenheid te tonen.
Prins Hendrik, die op dat moment voorzitter was van het Rode Kruis, bezocht Sittard op 24 oktober 1927 en reikte officieel het nieuwe vaandel uit aan de lokale afdeling. Na de ceremonie werden Henriëtte en Géraud, als gastheer, eerbiedig onthaald in Casa Mia. Tijdens de lunch waren hooggeplaatste gasten aanwezig, waaronder de gouverneur van Limburg en verschillende adellijke familieleden, wat de sociale status van Henriëtte en haar nieuwe echtgenoot onderstreepte.
Henri Janssen en zijn nageslacht, via hun invloedrijke relaties en sociale betrokkenheid, hebben een blijvende impact gehad op de regio en de geschiedenis van hun tijd. Hun verhaal is een intrigerende getuigenis van liefde, verlies en aristocratische netwerken die de sociale en culturele landschappen van het 19e en begin 20e eeuw vormgaven.
Geschreven door: Sjra Clerkx
Bron: gemeentearchief Roermond. Ontleend aan John Vaessen, ‘Dood, maar niet vergeten’. Graven en grafkelders op ‘den Aje Kirkhaof’ in Roermond (Roermond 2019),
Deel uw herinnering aan een Roermondse icoon
Bezit u een herinnering aan een Roermondse bekende persoon waarvan u vindt dat deze een plaats verdient op Groeten uit Roermond? Zendt het ons toe middels het voorziene formulier. Wij zullen uw verhaal op deze website delen met allen die de banden met Roermond koesteren, zowel binnen als buiten de stadsgrenzen.