Menu
Mieke Tip Tip

Mieke Tip Tip

In de mistige straten van de stad, waar verhalen zich vermengen met dagelijkse routines, was er de bijzondere verschijning van Mieke Tip Tip, ofwel Mieke Schreurs.

Haar naam roept niet alleen beelden op van een vrouw met een unieke manier van voortbewegen, maar ook van de diepere thema's die haar aanwezigheid symboliseerde. Mieke, met haar huppelende of tippelende gang, kon in de verte al gehoord worden, een voorbode van een authentieke levensnoodzaak die veel voorbijgangers misschien niet opmerkte. Haar verhaal is er een van kwetsbaarheid en veerkracht.

Mieke was een constante in de stad; ze navigeerde door de sociale lagen en ontving, veelal met open handen, wat anderen bereid waren te schenken. Haar armoede was echter niet het enige waar mensen op letten; ook haar hygiëne of gebrek daaraan werd vaak onderwerp van gesprek. Dit leidde tot spot en soms zelfs uitsluiting, maar het maakt haar juist tot een krachtige representatie van de kracht van menselijkheid in al zijn imperfecties.
In haar eenvoud vond ze vastberadenheid en, misschien nog belangrijker, verbondenheid met anderen die in dezelfde omstandigheden verkeerden.

Mieke Tip Tip vraagt ons om te reflecteren op onze percepties van armoede, sociale uitsluiting en de alledaagse strijd om waardigheid. Haar karakter en loop door de stad zijn meer dan alleen een goedkope anekdote; ze belichamen de realiteit van velen. In haar huppelende gang ligt een boodschap van hoop, acceptatie en het omarmen van het leven in al zijn facetten, wat ons uitdaagt een breder perspectief aan te nemen op de mensen die ons omringen. Misschien moeten we, net als Mieke, leren om met open armen te ontvangen en te geven, ongeacht de omstandigheden.

Sjra Clerkx


De Limburgsche Koerier van 15 maart 1899.
Het is trouwens vreemd dat over de leeftijd van Mieke Schreurs alias Mieke Tip Tip weinig, eigenlijk niets concreets te vinden is. Overigens schijnt ze als weduwe op een gegeven moment ook in een armzalige woning in de Pelserstraat te hebben gewoond. En niet alleen aan het Begijnhof... Vermoedelijk zal het de tweede helft 19e eeuw zijn geweest dat ze door het Roermondse struinde...

Geschreven door: Frans Smeets

Deel uw herinnering aan een Roermondse icoon

Bezit u een herinnering aan een Roermondse bekende persoon waarvan u vindt dat deze een plaats verdient op Groeten uit Roermond? Zendt het ons toe middels het voorziene formulier. Wij zullen uw verhaal op deze website delen met allen die de banden met Roermond koesteren, zowel binnen als buiten de stadsgrenzen.

Herinnering delen